DODELA NAGRADA AKADEMIJE "IVO ANDRIĆ" ZA 2005.GODINU

 

   Na početku ovogodišnje dodele prestižne nagrade "Ivo Andrić" koja se odigrala u "Klubu književnika Srbije" (Francuska br.7 u Beogradu) uvodničar, Predrag Bogdanović-Ci (Generalni sekretar UKS-a), je podsetio prisutne na događaju koji se odigrao upravo na današnji dan, 10.12.1962.godine, odnosno dodelu Nobelove Nagrade našem našem jedinom nobelovcu Ivi Andriću. Na ovoj pompeznoj ceremoniji koja se održava svake godine u Štokholmu su između ostalog prisustvovali i švedski kralj sa važnim zvanicama iz celog sveta. Ovo je bio i ostao istorijski događaj za ovu zemlju i priznanje ovom narodu za kulturu.
 

  Ovogodišnji dobitnici nagrada su:
   * Dojna Galić-Bar
   * Zlata Živadinović
   * Tamara Ognjević
   * Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac
   * Nevenka Urbanova
   Naš jedini nobelovac je rado boravio i radio u prostorijama sadašnjeg "Kluba književnika Srbije" i zato je ovo zdanje tradicionalno vezano za vrhunska književna dostignuća srpskog naroda i kniževnika koji pripadaju eliti ovog naroda koji su uvek bili makar korak ispred svoga vremena.
 

Predrag Bogdanović-Ci

Srboljub Ignjatović

  Reč je zatim uzeo Srboljub Ignjatović Predsednik Udruženja književnika Srbije koji je u svom obraćanju istakao da mu je pre svega velika čast da uzme učešće u jednom ovakvom skupu. Povod za ovakvu proslavu je još veći pošto ove godine proslavljamo i stotu godinu književnog udruživanja u Srbiji te se sa ponosom prisećamo na rad svih onih književnika koji su doprineli da ova institucija postane stub duhovnosti ovoga naroda. Danas neke opskurne ličnosti sa političke scene Srbije pokušavaju da blate instituciju Udruženja književnika Srbije, a samim tim i zatiru duhovnost ovog naroda. Akademija Ivo Andrić, kao sekcija UKS-a, posebno doprinosi jačanju srpske kulture, spajajući maticu sa dijasporom, odajući svim našim književnicima koji žive van naše zemlje, ali su dušom, kao i svojim delima vezani za maticu Srbiju. Ove godine, prema rečima gospodina Ignjatovića, imamo obilje književnih dela iz rasejanja, što pokazuje da mi nismo narod ubica, već suprotno tome. Mi smo narod pesnika, narod pisaca i narod duhovnosti, što laureati ove nagrade upravo svojim delima dokazuju. "Što se tiče institucije Udruženja književnika Srbije, ove prostorije su otvorene ne samo u ovakvim zgodama, već i za sve one koji žele da doprinesu očuvanju duhovnosti ovog naroda. U ovoj godini se sećamo i svih onih koji su svojim radom i činjenjem doprineli očuvanju ove institucije, a koji su na neki način bili zaobiđeni prilikom dodele nagrada i priznanja. Na ovaj način, produžavajući njihovo delo doprinosimo tome kako bi i naš život bio bolji, plemenitiji i duhovniji", zaključio je Srboljub Ignjatović Predsednik Udruženja književnika Srbije.

Predsednik i osnivač "Akademije Ivo Andrić" - Radomir Smiljanić

  Prisutnima se zatim obratio Predsednik i osnivač "Akademije Ivo Andrić", književnik i publicista Radomir Smiljanić. Gospodin Smiljanić je podsetio da je naš jedini nobelovac u dva navrata bio Predsednik Udruženja književnika Srbije. Osim toga što je rukovodio ovom institucijom, gospodin Ivo Andrić je mnogo radio na konsolidovanju Srbije u burnom periodu istorije ovog naroda, u poratnim danima. Sada je UKS-u potrebna takva snaga kao bi se izborila sa gradskom vlašću koja je u više navrata htela da UKS izmesti iz ovih prostorija, kao bi oteli zgradu u kojoj čitav vek književnici Srbije stvaraju i rade, što je svakako skrnavljenje naše kulture, pa i zatiranje rada našeg jedinog nobelovca. UKS se bori protiv tih i takvih pokušaja radom, tako da se pokreće edicija pod nazivom "Pisci iz dijaspore (rasejanja)", tako da ove godine imamo jednog pisca iz dijaspore u okviru dodele nagrade "Akademije Ivo Andrić", a to je gospođa Dejna Galić-Bar. "Andrić je bio skroman čovek", nastavio je sa izlaganjem g-din Smiljanić, "kada su ga "lovili" u šetnji, jer on je po običaju puno šetao, kako bi mu saopštili da je dobio Nobelovu nagradu, on je izvio da je to "sjajna stvar za našu književnost", što najviše govori o veličini ovakvog pisca", govorio je o ličnosti našeg nobelovca gospodin Smiljanić. "Zato mi obeležavamo deseti decembar, jer je to uistinu dan Ive Andrića, ali i dan srpske pisane reči, mada "Akademija Ivo Andrić" nema podršku nijedne državne institucije nego radi o svom trošku, što je svakako sramota za ovu vlast koja se ponajmanje brine za duhovnost ovog naroda, uvodeći porez na knjigu tako da je kniga postala neprisupačna za široki krug čitalaca." zaključio je Predsednik "Akademije Ivo Andrić" u svom izlaganju. Jedinu pomoć je dala gospođa Dejna Galić-Bar koja je i laurat ovogodišnje nagrade ove Akademije, time što je sponzorisala izradu povelje "Akademije Ivo Andrić".

Vukica Đurđevac-Grujić

  Nakon izlaganja Predsednika "Akademije Ivo Andrić" ovogodišnjim laureatima su uručene nagrade i plakete, a gospođa Vukica Đurđevac-Grujić je iznela ukratko podatke o životu i radu laureata ovogodišnje nagrade, nakon čega su uručivane povelje "Akademije Ivo Andrić".

Predrag Dragić Kjuk porodični prijatelj gospođe Dojne

Plaketa dodeljena gospođi Dojni Galić Bar

  Gospođa Dojna Galić Bar je ugledni američki neuropsihijatar, srpskog porekla, kniževnica koja živi u SAD-u i koja je do sada napisala dve knige koje je šampalo Udruženje književnika Srbije. Sama književnica je pre šest meseci prihvatila sugestije koje joj je uputilo UKS o radu i pripremi njene nove knjige. Ona je velika prijateljica našeg naroda, mada je gonjena vetrovima rata i terora napustila otadžbinu pre, gotovo pola veka. Ona je direktor ugledne bolnice "Maunt Sinaj", ali i izuzetni slikar, humanista koja se prvi put u otadžbinu vratila 2004.godine, donoseći sa sobom i svoj prvi roman "Anđeli bez lica", čiji je izdavač, kako smo rekli UKS. Za manje od godinu dana ona je napisala i drugu knjigu "Plavi golub", koja je svojevrsna porodična saga koja spaja, na izgled, nespojive miljeje Srpski i Američki. Nagradu su, zbog njene bolesti, primili Sava Rakočević i Predrag Dragić Kjuk porodični prijatelji gospođe Dojne. Gospodin Dragić je pročitao prilikom dodele nagrade pismo koga je gospođa Dojna uputila UKS-u i "Akademiji Ivo Andrić" koga možete preslušati putem zvučnog zapisa koji je dostupan na ovom sajtu.

Zlata Živadinović

  Sledeći laureat ovogodišnje nagrade "Akademije Ivo Andrić" je gospođa Zlata Živadinović koja je po rečima gospođe Vukica Đurđevac-Grujić jedna od naših najplodnijih kniževnika u rasejanju iako već gotovo četri decenije živi u Francuskoj. Ona je, osim toga što je veliki borac za očuvanje srpske ćirilice, veliki dobrotvor srpske siročadi i izgnanih, ali i neobičan "pamtitelj" srpske istorije koja se sukcesivno prevodi na francuski jezik. Gospođa Živadinović je kniževnim delom "Roman o jagodama i strahu" ove godine zaslužila ovu nagradu, mada je ovo delo već prevedeno na jezik zemlje u kojoj živi. Gospođa Živadinović se pri dodeli zahvalila "Akademiji Ivo Andrić" na prestižnoj nagradi, kao i UKS-u koji je omogućio da se ova svečanost održi i ove godine u prostorijama u kojima su stvarali svi značajniji pisci srpskog naroda.

Tamara Ognjević

 Gospođa Vukica Đurđevac-Grujić zatim prestavlja i sledećeg laureata Andrićeve nagrade, a to je gospođa Tamara Ognjević, koja je po profesiji istoričar umetnosti (srpske srednjovekovne umetnosti), ali i književnik i novinar. U svojoj biografiji je napisala da se rodila taman na vreme da joj se " dogodi najnovije poglavlje srpske istorije" jer je, između ostalog bila i ratni izveštač sa prvih borbenih linija najnovije srpske golgote, pa nije slučajno da je za temu svog književnog dela izabrala stradanje našeg naroda i to prikazala u knjzi "Mameluk" za koga je nagrađena ove godine od "Akademije Ivo Andrić". U svom izlaganju, prilikom primanja priznanja, gospođa Ognjević je rekla da je bila veoma uzbuđena zbog dobijanja ovog prestižnog priznanja. Ona je pozvala svog sina da preuzme nagradu, jer i on je pre neki dan dobio priznanje za književnost u svojoj školi, tako da čvrsto ide stopama svoje majke. Ova književnica je za naslov knige "Mameluk" odabrala reč koja na arapskom znači "rob hrišćanin koji je u zatočeništvu muslimana". Ovaj roman je posvećen svima onima koji su krvarili tokom prethodnih ratova, kao i mladim generacijama koje će, nadamo se, svojom mudrošću izbeći patnje prethodne generacije.

Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac

 Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac, četvrti laureat po azbučnom redu, po profesiji je arhitekta. Osim osnovnom profesijom ovaj naš književnik bavi se i muzikom i poseduje poseban osećaj za nasleđe svog naroda koga izražava multidisciplinarno. Trenutno živi i radi u Parizu. Autor je jedninstvenog dela "Pravoslavna fantastika", a za delo "Peto srpsko jevađelje'' je ove godine dobio priznanje "Akademije Ivo Andrić". Ovo je drugi put da dobija ovo prestižno priznanje; prošlog puta je nagradu dobio za roman "Gračanica posle 1000 godina". Nakon kratke najeve gospođa Vukica Đurđevac-Grujić predala je reč laureatu Vlastimiru Stanisavljeviću Šarkamenacu. Gospodin Stanisavljević je konstatovao duhovito da Homer nije bio slep, već njegovi sledbenici, što su nedopustivo često menjali svoje vodiče ne primećujući da se svi nalazimo na leđima trojaskog konja ili zmije, zamišljajući kako smo se udobno smestili... Ovako je gospodin Šarkamenac opisao stanje u kome se danas naše društvo nalazi osvrćući se na rad "znakova pokraj puta" Ive Andrića koje bi tebali da sledimo kao deset Božijih zapovesti kako nam ne bi ukrali našu veru i jezik.

Slikar Dimitrije Disko Mladić prima nagradu u ime gospođe Nevenke Urbanove

  Poslednji laureat nagrade "Akademije Ivo Andrić" koji je toga dana predstavljen u prostorijama UKS-a bila je gospođa Nevenka Urbanova. Prema rečima gospođe Grujić, ona je istinska srpska Sara Bernar. Živeti život putnim plućima, po shvatanju gospođe Urbanove je pustiti vreme da teče mimo nas, otimajući iz njega samo one sadržaje vredne pažnje i radosnog uživanja. Svojim autobiografskim romanom "Svi ti koji slovima svetle", ova književnica je dala jedinstveno uputstvo kako se ostaje u pamćenju svoga naroda za sva vremena. Povelju "Akademije Ivo Andrić" je u ime gospođe Urbanove primio poznati slikar Dimitrije Disko Mladić, pošto je gospođa Urbanova, koja je napunila 97 godina bila sprečena zbog bolesti da dođe na dodelu ovog priznanja. Gospodin Mladić se zahvalio na ovoj nagradi, a poruka koju je uputila ovom skupu posredno je bila "nasmešite se svi, jer to je ono što je u životu bitno, sreća i ništa drugo".
   Nakon ceremonije dodele nagrada usledilo je obrazloženje žirija koga su ove godine činili: Akademik Nedeljko Šipovac, Prof. dr Dara Vučinić, dr. Milovan Bogavac, Borko Gvozdenović, Slobodan Filimonović, Lala Brankov i predsednik "Akademije Ivo Andrić" književnik Radomir Smiljanić. Žiri je jednoglasno doneo odluku o dodeli priznanja ove godine, što je u izlaganju istakao gospodin Smiljanić. Ovo izlaganje možete preslušati ako preuzmete zvučni zapis koga možete naći u tabeli koja se nalazi pri dnu ove stranice.

Predrag Baja Luković
Lala Brankov

Petar Đaković

  Nakon ovog izlaganja prisutnima se obratio Predrag Baja Luković koji je napisao pesmu posvećenu našem jedinom nobelovcu "Andrić i Jelena koju nema". Ovu pesmu možete preslušati ako preuzmete zvučni zapis koji se nalazi u tabeli pri dnu ove stranice. Nakon ove pesme gospodin Smiljanić je posetio pristune na ličnosti koji su u prethodnim godinama bili laureati ovog prestižnog priznanja. Gospođa Lala Brankov je po drugi put dobila ovu nagradu, a među prisutnima je bio i Dr. Dobrivoje Zečević, koji trenutno živi u Novom Sadu, satiričar koji je napisao knjigu "Golobosi po trnju" za delo koje je prošle godine dobio ovu nagradu. Takođe su ovoj ceremoniji prisustvovali Borko Gvozdenović i Petar Đaković ("Balkansko meso") koji su pretprošle godine dobili nagradu "Akademije Ivo Andrić". Gospodin Smiljanić je rekao da nije pomenuo sve laureate, "biće još dana za megdana", zaključio je Predsednik "Akademije Ivo Andrić".

Akademik Nedeljko Šipovac
Dobrivoje Zečević

  Prisutnima su se zatim obratili Akademik Nedeljko Šipovac, književnici Lala Brankov, Petar Đaković (koji trenutno živi u Norveškoj) i Dobrivoje Zečević koji otvorili mnoge teme i dali prisutnima "materijal za razmišljanje" u kakvom društvu živimo i šta ovu zemlju očekuje, makar što se duhovnosti tiče.

   Ova izlaganja bi trebalo u izvornom formatu preslušati jer zvučni zapisi vrede više kada se čuju u originalu.
   Ovako je protekla dodela prestižne nagrade "Akademije Ivo Andrić" u prostorijama Kluba književnika Srbije u Beogradu u ulici Francuska br.7. Sledeće godine u isto vreme neki novi pisci konkurisaće kako bi dobili ovu prestižnu nagradu.

 

Pogledajte  video zapis uvodnog izlaganja Predsednika "Akademije Ivo Andrić" u RM formatu
Trajanje: 5' 03''; Veličina: 1,72Mb - Kliknite na sličicu i preuzmite film u RM formatu


 

 Zvučni zapisi

Sony DVF

   Ako želite da nakon preuzmanja zvučnih zapisa iste i preslušate na vašem računaru, trebali biste da preuzmete Sony DVF software sa našeg sajta. Veličina ovog programčića je 5,25Mb, a vredelo bi ga preuzeti kako biste i u buduće mogli da preslušavate poruke i govore koji Vam stižu iz "srca" kulturnog Beograda iz "Akademije Ivo Andrić". Dakle, kliknite na sličicu sa vaše desne strane i počnite sa preuzimanjem ovog besplatnog programa.

 

Zvučni zapisi sa dodele nagrade "Akademije Ivo Andrić" za 2005.godinu

Naziv zapisa:

 Kratak opis:

 Trajanje zapisa:

 PREUZIMANJE:

05121000uvod   Spisak ovogodišnjig dobitnika nagrade "Akademije Ivo Andrić"

37''

  29Kb

05121001uvod  Uvodna reč sekretara UKS-a

2' 53''

129Kb

05121002ignjatovic  Predsednik UKS-a, Srba Ignjatović - uvodna reč

3' 14''

145Kb

05121003smiljanic  Uvodna reč Predsednika "Akademije Ivo Andrić" Radomira Smiljanića

6' 43''

300Kb

05121004vukica-dojna  Akademija o gospođi Dojni Galić Bar

1' 00''

  46Kb
05121005poruka_dojna  Dojna Galić Bar, poruka preko posredika skupu u UKS-u 3' 20'' 150Kb
05121006vukica-zlata  Akademija o gospođi Zlati Živadinović 58''   45Kb
05121007zlata  Zlata Živadinović lično 33''   26Kb
05121008vukica-tamara  Akademija o gospođi Tamari Ognjević 54''   42Kb
05121009tamara  Tamara Ognjević lično 1' 45''   78Kb
05121010vukica-vlastimir  Akademija o gospodinu Vlastimiru Stanisavljeviću Šarkamencu 52''   40Kb
05121011vlastimir  Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac lično 1' 55''   87Kb
05121012vukica-nevenka  Akademija o gospođi Nevenki Urban 41''   32Kb
05121013smiljanic-ziri  Reč Predsednika - Radomir Smiljanić 8' 26'' 376Kb
05121014baja-pesma  Predrag Baja Luković pesma "Andrić i Jelena koju nema" 1' 00''   46Kb
05121015smiljanic  Predsednik "Akademije Ivo Andrić" Radomir Smiljanić - obrazloženje žirija 1' 56''   88Kb
05121016sipovac  Rec žirija "Akademije Ivo Andrić" - Akademik Nedeljko Šipovac 14' 12'' 632Kb
05121017lala_brankov  Izlaganje pretprošlogodišnjeg laureata nagrade "Akademije Ivo Andrić" gospođe Lale Brankov 4' 58'' 222Kb
05121018djakovic  Izlaganje pretprošlogodišnjeg laureata nagrade "Akademije Ivo Andrić" gospodina Petara Đakovića 3' 13'' 144Kb
05121019zecevic  Izlaganje pretprošlogodišnjeg laureata nagrade "Akademije Ivo Andrić" gospodina Dobrivoja Zečevića 4' 22'' 195Kb
05121020odjava  Odjava skupa i najava dodele nagrada za sledeću godinu 43''   34Kb